Har du blivit bjuden på bröllop? Grattis! För finns det något finare än att få äran att vara med och fira kärlekens stora dag? Nej, det gör det såklart inte. Oavsett om det är en liten tillställning med nära och kära, eller ett stort megabröllop fullt med människor som du aldrig har sett förut, så är ett bröllop alltid en glädjens tillställning. Störst av allt är ju kärleken och naturligtvis ska du vara med och fira det. Men det är inte bara en dans på rosor det här med bröllop, inte ens för dig som ”bara” är gäst. Ett bekymmer kan vara det här med klädkoder till exempel. Vad betyder egentligen klädkod kavaj för dig som är kvinna? Och kan man egentligen ha en vit klänning på ett bröllop (om man inte är bruden)? Eller en svart? Och finns det något som man absolut ska undvika? Här blir du guidad i klädkodens djungel.

Vad står det egentligen?

O.S.A? Får barnen följa med? Kuvertavgift? Det kan stå lite allt möjligt på en bröllopsinbjudan nu för tiden – så tolkar du inbjudningskortet. Här reder vi ut de vanligaste begreppen. Till att börja med så betyder O.S.A – om svar anhålles. Och detta gör man oavsett om man kommer till tillställningen eller inte, det tillhör vanligt hyfs att svara på en inbjudan som någon har gjort sig besväret att skicka till en. Det ligger tanke och planering bakom varje inbjuden gäst, detta respekterar du bäst genom att svara snarast, helst inom tio dagar från att du tog emot inbjudan. Om det står endast de vuxnas namn på inbjudan, i motsats till ”familjen [erat efternamn]” så är det endast ni vuxna som är bjudna på bröllopet och detta bör såklart respekteras. Står det däremot att familjen är välkommen så är barnen en naturlig del i sammanhanget. Kuvertavgift betyder att du betalar en summa för själva festen efter vigseln. Det är ofantligt dyrt att anordna bröllop och vill man verkligen att alla ens vänner och bekanta ska kunna komma så kan en kuvertavgift vara lösningen. Tycker du inte att detta är okej så kan du naturligtvis tacka nej till tillställningen.

De vanligaste klädkoderna

Klädkod kavaj är en vanlig och ganska enkel klädsel. Det innebär klänning eller byxdress för henne, och en ljus kostym för honom. Klädseln ska vara elegantare än en vardagsklädsel men inte någon högtidsklädsel. Mörk kostym är en mera uppklädd variant av ”klädkod kavaj”, här ska kostymen vara mörk och elegant och klänningen ska vara mer festlig, till exempel en snygg cocktailklänning. Smoking är precis vad det låter som för herrarna, gärna med fluga och tillbehör. Damerna ska ha kort aftonklänning. Högtidsklädsel innebär en folkdräkt eller balklänning – för henne. Och en folkdräkt, militär högtidsdräkt eller frack med tillbehör – för honom. Nu för tiden är det även populärt med egna teman så som white party, vintage eller liknande. Då krävs det bara att du klär dig enligt det gällande temat. Enligt gamla traditioner ska enbart bruden bära vitt, och gästerna bör undvika svarta och röda klänningar. Enligt allmänt vett och etikett bör aldrig din BH synas igenom din klädsel, och du bör undvika djurmönster, flipflops och alltför sexiga plagg – oavsett tema.