När det börjar närma sig den stora dagen är det inte ovanligt att vänner till paret anordnar någon form av möhippa eller svensexa. Orden har egentligen samma betydelse, men benämns olika beroende på om det är för kvinnan eller mannen man menar.

Möhippor och “svensexor kan se mycket olika ut, men man brukar säga att utgångspunkten är att det är den sista dagen som ogift och att detta ska firas på de allra roligaste och spännande sätt. Refererar man till TV och alla de filmer som handlar om svensexor eller möhippor, är det mycket vanligt att dessa ibland kan gå överstyr, men det är sällan så som faktiskt är fallet.

I de allra flesta fall är det kvinnans eller mannens vänner som i smyg ska planera in den stora dagen Det kan handla om allt från att bli kidnappad på morgonen och medtagen på många spännande äventyr, en lugn och trevlig brunch för att komma igång, vilda fester, lekar som går ut på att den som ska gifta sig behöver göra något tokigt eller pinsamt eller bara allt det som man tycker är roligt och kommer ge en minnesvärd stund.

Det är dock inte alla som väljer att faktiskt ha en möhippa eller svensexa och det kan bero på en rad olika faktorer, både att man faktiskt inte känner för det, men även att man kanske inte har tid eller lust. I dessa fall brukar dock vännerna redan vara medvetna om detta, men det hindrar inte alla vänner från att planera in något stort ändå.

Svensexa eller möhippa är en smaksak och man kan själv välja om det är något som man vill vara med på. Känns det olustigt bör man dock meddela sina vänner detta i god tid, för att undvika att allt för mycket planering redan har skett. I många fall väljer vännerna att planera in något så stort som en resa och då är det ännu mer noga med att vara ärlig.

En sådan här fest ska vara rolig och spännande och inte medföra någon typ av negativa känslor. Upplägget ska vara kul och göra dagen till den bästa innan man äntligen får stå tillsammans med sin bättre hälft och viga sitt liv till varandra och framtiden.