För väldigt många människor är Giftermålet en av de största största saker man kommer att uppleva i livet. Äntligen har man hittat en partner som man vill dela sitt liv med och man kan inte vänta nog med att få stå tillsammans som ett gift par.

Idag ser cermonierna vid giftermål betydligt mer annorlunda ut än vad de gjorde förr i tiden. Då var det enbart i kyrkan som man gifte sig, medan man idag kan gå till Stadshuset och enbart skriva på papper, utan att ha någon som helst vigel eller bröllopsfest. Man och kvinna var det som gällde, men idag har man möjlighet att gifta sig med vem man vill, oavsett vilka kön paren har.

Att gifta sig är en mycket stor händelse i livet och de allra flesta människor vill att stunden ska bli så perfekt som möjligt. Det gäller både för paret som gifter sig, men även för alla de gäster som man valt att bjuda in. Det kan kännas svårt och klurigt att försöka få allting på plats, som musik, dekorationer, bordsduktning och vilken mat som ska serveras. För att underlätta situationen kan man välja att anlita en bröllopsplanerare, som hjälper till med allt man önskar och ser till att paret slipper all stress inför den stora dagen. Troligtvis har man redan fullt upp med att välja klänning, smoking eller välja ut och prova passform på alla tärnors klänningar.

Bröllop ser dock inte likadana ut beroende på individerna som gifter sig. Den ena kan önska ett mycket stort bröllop där man bjuder in alla vänner och bekanta, stora lokaler och en pampig tårta, medan andra föredrar att ha ett lite mindre och mer intimt bröllop, där bara de närmaste får vara med och bevittna.

Det finns inga rätt eller fel när det kommer till bröllop, utan här är det bara parets egna önskemål och fantasi som sätter gränsern. I dag är det inte ovanligt att man väljer olika typer av teman på bröllopet, eller att man väljer en mer färgstarkt färg på klänningen än den klassiska vita. Detta är ett sätt att ytterligare göra dagen speciell och minnesvärd, men kan även vara ett sätt för paret att ordna en mer personlig tillställning.

Bröllopscermonier i Sverige kan skilja sig mycket åt om man jämför med många andra länder, men i grunden handlar det om kärleken mellan två personer som väljer att leva tillsammans och ger varandra det löftet. För den som inte är troende behöver man inte ha en präst vid vigseln och man behöver inte heller gifta sig i en kyrka. Giftermål och bröllop är numera till för alla, oavsett kön, religion eller ekonomi. Åtminstone är detta hur det ser ut i Sverige och därför kan man vara mycket tacksam över den frihet landet ger.