En skjorta är inte bara en skjorta och den finaste skjortan är frackskjortan. Står det högtidsdräkt på festinbjudan är det frack som gäller för män. Folkdräkt, militär uniform eller kaftan för präster är också en accepterad klädsel. Frack används vid bröllop, akademiska fester och galamiddagar. Till frackrocken bärs vit väst och vit fluga. Byxorna är mörka med revär längs benen. På fötterna ska man bära tunna svarta strumpor och svarta lackskor eller svarta snörskor med låg klack. Lämna armbandsuret hemma, om en klocka är nödvändig är det tjusigt att bära ett fickur. Och så har vi frackskjortan, en vit skjorta med ståkrage, styvt bröstparti och manschetter i pikétyg.

Kläder som gör män till gentlemen

Fracken bärs på akademiska högtider, galamiddagar och bröllop. På kungliga bröllop bär herrarna frack, som till exempel när Pippa Middleton gifter sig i maj i år. Hon är syster till Hertiginna av Cambridge Kate, fru till prins William. Frackskjortan är speciell med sin stärkta krage och bröst och manschetter i pikétyg. Ovanpå frackskjortan bärs en vit väst. Västen ska nå två cm nedanför frackrockens midjeskärning. Svart väst används bara vid begravningar. Till frack bär man vit fluga. Svart fluga använder serveringspersonal. Frackrocken är svart eller midnattsblå. Den knäpps aldrig. En vit näsduk i fickan är en snygg detalj. Frackbyxan har revärer och får gärna sitta högt i midjan. Hängslen håller byxorna uppe. På fötterna passar svarta lackskor allra bäst!

Frackskjortan är skjortornas skjorta

En snygg och klassisk frackskjorta är viktig till högtidsdräkten. köp dina skjortor online och hitta den modell som passar dig bäst. När du har hittat den perfekta frackskjortan är det en bra idé att ta hand om den korrekt. Du kan lämna in en skjorta för tvätt och strykning men det sliter ofta lite extra. Du får ett bra resultat hemma med ett ångstrykjärn. Knäpp upp alla knappar på skjortan. Fukta skjortan med till exempel en blomdusch. Stryk kragen först på insidan och sedan på rätsidan. Vik kragen och pressa med strykjärnet så att kragen hamnar snyggt. Använd en ärmbräda till armarna, då slipper du fula veck. Nu stryker du framsidan och sist ryggen. Nu är du redo för fest!