Oskuld eller inte så vill de flesta att bröllopsnatten ska vara något speciellt. Många har redan levt ihop innan bröllopet och har kanske till och med barn tillsammans. Att göra bröllopsnatten till ett fint minne betyder mycket och sedan är det förstås individuellt vad det innebär. Någon kanske fixar barnvakt till barnen och bokar en natt på ett fint hotell, andra festar natten lång för att sedan stupa i säng i arla morgonstund. Ibland kan det vara första gången ett par är tillsammans intimt, av anledning att inte ha sex före bröllopet. Oavsett vilket beslut paret än tar, bör bröllopsnatten alltid respekteras. Det finns förvisso kulturer och religioner där det är kutym att bröllopsnatten ska vara första gången paret har sex och släkten väntar sig att se ett blodigt lakan på morgonen. Det synsättet ses i Sverige som förlegat, men det lever ännu kvar i en del länder och kulturer.

Att vänta med sex

Fram till 60-talet var det vanligt att många unga väntade med sex tills tills de gift sig. Med 60-talet kom p-pillret och därmed den sexuella frigörelsen. I dag är det inte alls lika vanligt att vänta med sex till bröllopsnatten som det var förr i tiden, men med invandringen till Sverige kommer folkgrupper som har det synsätt som fanns här tidigare. Även inom vissa frikyrkorörelser lever normen kvar att man ska vänta med sex. Kanske vore ett mellanting det idealiska, eftersom många unga känner ett krav på sig att ha sex fast de inte är redo. Att vänta med sex tills man verkligen vill, känner sig redo och är trygg tillsammans med sin partner är det rätta. Att kvinnan ska vara oskuld, men inte mannen, är en dubbelmoral som strider mot kvinnans rättigheter. Om båda parter beslutar att vänta med sexet och ändå känna närhet, intimitet och lust kan det nog göra bröllopsnatten till en upplevelse att minnas. Dock kan då förväntningarna vara för höga, eftersom det inte går att sätta ett datum för när den rätta stunden är kommen. Det ska kännas rätt för båda parter vare sig man är gift, ogift eller oskuld.

En minnesvärd bröllopsnatt

Om du vill planera för en minnesvärd bröllopsnatt är det några saker du bör tänka på. För det första kan för mycket alkohol på bröllopsfesten förstöra alla planer om en het natt med partnern. Om det är ett stort bröllop med fest efteråt kommer troligtvis både du och din partner vara ordentligt trötta. När allt är över finns risken att ni slappnar av och somnar direkt. Ha inte för stora förväntningar på natten. Ibland är det bäst att invänta morgonen då ni båda är utvilade. Om ni vill vänta med barn så är det förstås viktigt att skydda sig och här kan du och din partner diskutera innan hur ni ska göra. Ska han använda kondom eller ska du ta p-piller eller använda annan metod? Om allt praktiskt är ordnat från början och ni båda vet hur ni vill ha det kan ni sedan njuta av romantiken och låta kärleken flöda. Detta ska vara er dag och ni bör inte låta varken släkt eller vänner tala om hur ni vill ha den.