Söker du blommor till en brudbukett? Ta först reda på vilka blommor som det är säsong för när bröllopet ska hållas. En del blomsorter går endast att få tag i under en begränsad del av året. Det kan vara en god idé att noggrant förklara era förväntningar på buketten för en florist. En sådan vet vilka blommor som är aktuella för ert bröllopsdatum. Överlag går trenden mot personliga val av blommor. Brudbuketter som ser lite charmigt slarviga ut är efterfrågade. Dessutom väljer många brudpar att lägga ner mycket krut på att smycka vigsellokal och dukningar med blommor.

Välj säsongsanpassade alternativ

Blommorna i en brudbukett kan med fördel säsongsanpassas. Då får du en fräsch bukett oavsett om du gifter dig under de varmaste sommarmånaderna eller mitt i den smällkalla vintern. På våren är det säsong för lökväxterna. Scilla, hyacint, narcisser och ranunkler är populära i våriga brudbuketter. På sommaren är tillgången på blommor god. Prästkrage, luktärt, riddarsporre och pion är typiska för årstiden. Dahlia, aster och hortensia är vanliga blommor till höstens buketter. Att många brudar väljer rosor kan bero på att de är dåliga på svenska blommor. Rosor finns året runt och är ofta importerade från andra länder i Europa eller mer långväga platser som Afrika och Sydamerika. Orkidéer, amaryllis och julrosor är typiska blommor som importeras till vinterbrudarnas buketter.

Blommor och vidskepelse

Traditionellt har man tolkat in olika betydelser i buketten beroende på allt från antalet blommor till blomstrens färg och sort. Rosor, som är så populära just i brudbuketter, förknippas ofta med kärlek. En ros sägs även symbolisera jungfru Marias oskuld. Ringblommor är förknippade med bestående kärlek. De har ofta använts som ingrediens i kärleksdrycker. Vallmo är röd som kärleken, i den grekiska mytologin var den en symbol för fruktbarhet. När det kommer till färger kanske den blivande bruden ska välja blått, trohetens färg? Även lila som sägs stå för lycka och välgång kan vara ett bra val. Vidskepliga brudar kan satsa på en stor brudbukett för att få med så många komponenter som möjligt, för att finansiera en sådan kan ett sms lån vara en bra idé.