Något som alla blivande brudpar måste ta ställning till ganska tidigt i planeringen av sitt bröllop är huruvida det ska vara barnfritt eller inte, eftersom detta påverkar både antal gäster och hur man ska formulera sig på inbjudan. Det kan finnas många anledningar till att man väljer att inte bjuda med barn på bröllopet. En av de vanligaste är till exempel att brudparet vill att alla deras gäster ska kunna slappna av och njuta av festligheterna så mycket som möjligt, utan att behöva ta hand om sina barn.

Som gäst på ett bröllop gäller det att vara uppmärksam vad som står på inbjudan för att veta om ens barn också är bjudna eller inte. Om barn är välkomna står det vanligtvis antingen ”med familj” efter föräldrarnas namn, eller så är barnen och föräldrarna namngivna på inbjudan. Om båda föräldrarna står namngivna, men inget annat nämns, betyder det att det är föräldrarna som är bjudna, och inte barnen. I sådant fall har man två val som gäst: att på något sätt ordna med barnvakt, eller att tacka nej till inbjudan. Vill man gärna gå men inte lyckas skaffa en barnvakt kan man naturligtvis höra av sig till brudparet för att fråga om det går bra att ta med barnen, men man bör vara medveten om att man då sannolikt tränger in brudparet i ett hörn; det kan kännas svårt att säga nej i en sådan situation, samtidigt som de ju egentligen vill ha ett barnfritt bröllop. Ett bättre alternativ är att avböja och berätta varför, varpå brudparet har möjlighet att säga att man kan ta med barnen, utan att känna sig pressade.

Även om man blir bjuden på ett bröllop där barn är välkomna kan det dock vara bra att överväga en extra gång om man ska ha med sig barnen eller ordna med en barnvakt, av samma anledning som nämndes ovan: man kan inte helt slappna av och njuta av festen om man har sina barn med sig att ta hand om. Dessutom kan det vara svårt att ha med sig småbarn i kyrkan under själva vigseln, och om ens barn börjar gråta eller skrika måste man helt enkelt gå ut ur kyrkan, och missa en del av bröllopet. Barn (i alla fall små barn) kan ju inte förväntas förstå varför de måste vara tysta i flera timmar och sitta still (först i kyrkan, sedan under festen). Det blir oftast varken ett nöje för dem eller för föräldrarna.

Vill man ta med sina barn på ett barnvänligt bröllop ska man dock självklart göra det. Då är det viktigt att tänka på att man tar med sig allt man kan komma att behöva under dagen och kvällen, till exempel blöjor, barnmat och ett eller ett par ombyten kläder. Det hjälper om man har en rejäl barnvagn att packa i, och som barnet kan sova en stund i. Du hittar barnvagnar och allt annat du kan behöva hos Bigbaby, så att du och dina barn kan ha ett så trevligt bröllop som möjligt.