Det är inte så välkänt i Sverige längre hur ett traditionellt bröllop gick till förr i tiden. Men det finns trots det grupper runt om i landet som värnar gamla traditioner och gärna gifter sig i till exempel folkdräkt.

De kungliga bröllop vi sett flera av i Sverige på senare år när kronprinsessan och prinsessan Madeleine och prins Carl Philip gifte sig har innehållit mycket tradition. Både utsmyckningar, korteger och kläder har burit prägel av kunglig tradition men också folklig tradition. Den kungliga traditionen är oftast dyr, varför man kan behöva lånar pengar hos till exempel capcito.com för att få det hela att gå ihop.

Man kan säga att de bröllopskläder, utsmyckningar och traditioner som omfattar vit brudklänning och slöja för bruden och fin kostym eller frack för brudgummen är vanligast förekommande. Just den typen av klädsel och ritualer hör till den kungliga traditionen. Man vill medvetet eller omedvetet efterlikna kunglig pompa och glans på sitt bröllop. Ofta vill man också ha många gäster på bröllopet för att det ska bli extra minnesvärt.

Det är säkert ett väldigt fint bröllop med en brud i vitt. Men väldigt många uppskattar den mer folkliga traditionen där man gifter sig i folkdräkt. Alla bygder i Sverige har sin egen folkdräkt som är helt unik för den bygden. Då kan man till exempel som brud bära brudkrona. Den brudkrona som då finns tillgänglig och som brukar användas till folkdräkt finns oftast förvarad i gamla kyrkor. Förr gifte sig alla så kallat ärbara kvinnor med brudkrona. Att bära brudkronan på bröllopet betydde att man var oskuld när man gifte sig. Utan brudkrona var man inte oskuld längre. Förr i tiden var det mest kvinnor som gifte om sig som inte bar brudkrona.

Idag finns det även en grupp brudpar som struntar både i den kungliga och den folkliga traditionen när de gifter sig. Istället kan de gå ännu längre tillbaka i historien och gifta sig i kläder som var typiska på till exempel vikingatiden. Det finns exempel på vackra bröllopsbilder på par i fotsida medeltida kläder, eller kläder från vikingatiden där de blivit vigda ute i en vacker skogsglänta.

Det finns också de som återskapar någon annan tid som de tycker särskilt mycket om. Det kan vara att man kanske lekt rollspel och “lajvat” mycket i skog och mark och hittat någon saga eller ett äventyr som båda gillat extra mycket. Då kanske man vill ha den “sagan” eller äventyret med i sitt framtida äktenskap och liv. Ett bröllop måste inte vara en tradition som man lever ut utan det kan också vara en dröm som man vill eftersträva. Om alla äktenskap man sett har havererat så vill man kanske bygga något helt annat som man hoppas skall hålla livet ut. Då kan ett annorlunda bröllop bli den språngbräda man vill ha in i ett lyckligt äktenskap som håller i både medvind och motvind.